PRP på Östermalm

Vi utför behandlingar med den s.k. “vampyrmetoden”, även känd som platelet-rich plasma eller PRP, på vår klinik på Östermalm. PRP är en icke-invasiv kosmetisk metod  för att främja kollagentillväxt i huden.

Men vad är PRP, och varför kallas metoden också för “vampyrmetoden”?

Vad PRP är

Du har kanske hört någon tala om den så kallade “vampyrmetoden”, eller PRP, i samband med hud och skönhet, och börjat fundera på vad metoden innebär. Den har ju ett namn som väcker uppmärksamhet. Låt oss ta reda på vad PRP är och hur man kan använda den för att föryngra huden.

PRP-terapi (’platelet-rich plasma’ på engelska), även känd som vampyrmetoden, är en icke-invasiv kosmetisk metod som använder patientens egna blod för att främja kollagentillväxt i huden. Det som är så innovativt med proceduren är att huden kan repareras och föryngras naturligt på det exakta stället där man injicerar patientens blodplasma.

Det finns ingen risk för allergi då blodplasma om används i PRP erhålls direkt från dig och innehåller därmed bara tillväxtfaktorer som är helt naturliga för din kropp. Resultaten av denna unika behandling är vanligtvis märkbara redan efter 3 veckor, med optimal kollagenregenerering som sker efter upp till 3 månader, och varar vanligtvis upp till 18 månader. 

Effekten av behandlingen kan variera och i de flesta fall behöver man få 2-3 behandlingar med 4-6 veckors mellanrum. Det finns ingen begränsning av hur många behandlingar man kan få då metoden är icke-invasiv.

Var namnet ’vampyrmetoden’ kommer ifrån

Vissa utövare lämnar en del röda blodkroppar i plasman för att få de dramatiska effekterna vi kan se bilder på online (Kim Kardashians bilder blev exempelvis virala). Men du behöver inte oroa dig för hur du kommer att se ut efter behandlingen – de flesta behandlare använder nämligen enbart plasmadelen av det extraherade blodet, som inte är röd i färg, så att de enda märken som finns kvar efter behandlingen är vid själva injektionsställena, precis som med alla hud- och fillerbehandlingar.

Fördelar med PRP

De potentiella fördelarna med PRP-behandlingen har lett till ett stort intresse för dess användning i samband med inbromsning av hudens åldrande. De helande egenskaperna av egen blodplasma kan tillämpas inom följande kosmetiska områden:

  • Minskning av fina linjer och rynkor
  • Minskning av volymförlust i kinder
  • Åtdragning och toning av huden
  • Minskning av ögonrynkor och mörka cirklar under ögonen
  • Motverkande av ärrbildning i samband med akne
  • Minskning av rosacea

Hur behandlingen går till

Så vilka föreskrifter finns det före och efter behandlingen? Och hur går själva behandlingen till?

Före behandlingen

För att säkerställa att man får bästa möjliga resultat är förberedelser före behandlingen en viktig del av processen.  Man ska:

  • förbereda huden med sin favorithudvårdsregim 
  • undvika laserbehandlingar i 48 timmar före behandlingen
  • undvika alla produkt som innehåller vitamin A i sju dagar före behandlingen
  • undvika antiinflammatoriska medel såsom Ipren eller aspirin samt alkohol i 48 timmar före behandling eftersom detta kan öka risken för blåmärken

Efter behandlingen

Bra behandlingskliniker ger patienten detaljerad eftervårdsinformation efter en PRP-behandling.

Boka tid